CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Friday, March 30, 2012

JAPANEESE CHEESE CAKE

Japaneese cheese cake:

BHN2:
140gm gula halus
6 biji putih telur(pastikan tiada sikit pon kuning termasok dlm
putih telur ni tau..lau x x jd nanti..sgt penting)
6 biji kuning telur
1 sudu kecil krim of tatar
50gm mentega
250gm cream cheese
100ml susu segar
60 gm tepung kek(tepung naik sendiri)
20 gm tepung jagung
1 sudu besar jus lemon

CARA:
1.caikan keju,susu & mentega atas api perlahn..kacau hingga
larut,kemudian sejukkan.kalu bergentel,sila tapis dulu..

2.kemudian masokkan tepung kek,tepung jagung,telur kuning
pukul sebati, & tambahkan lemon jus.

3.dlm bekas tg lain pukul gula,putih telur & cream of tatar hingga
kembang @ bile d terbalikkan mangkuk dia x jatuh(merigue)
PASTIKAN ALATAN MANGKUK.MIXER KERING..LAU X NANTI
X JADI..

4.campurkan 1 senduk ke dlm adunan tepung td & kaup balik
buat sampai adunan putih telur td habis.

5.griskan loyang & taburkan sedikit tepung,alaskan dgn kertas
minyak.bakar secara steam bake pada suhu 160'c 1jam @
sehingga masak.guna api atas bwh.SETELAH MASAK TERUS
KUARKAN DARI LOYANG YE..SEJUKKAN.. SEDAP D MKN LAU
BUH DLM PETI AIS..

NASI IMPIT

Nasi impit/ketupat segera buatan sendiri
tak perlu lagi ke kedai membeli ketupat segera. mudah saja caranya:

Sediakan plastik 6 x 9 hd[tahan panas]
masukkan i pot beras [gunakan tin susu kecil]
lipatkan dan staple di hujung plastik
cucuk plastikk dgn garfu dan rempak plastik didalam air selama 10 minit.

Panaskan periuk yg mengandungi air,sedikit garam dan daun pandan.
Masukkan plastik tadi dan biar diatas api selama 1 jam.
Tukar airnya seperti merebus ketupat dan rebus selama 1 jam lagi.
Angkat dan biarkan sejuk.
Cantik bila dipotong

TALAM PANDAN

Menalam lagi....
~TALAM PANDAN~
Bahan2
Lapisan Bawah..
1 cwn tepung beras
2 cwn santan
1 cwn air daun pandan
1/2 cwn gula (ikut citarasa)
Sebatikan bahan2 d atas..
Panaskan sekejab d atas api sederhana...masukkan ke dlm loyang yg d sapu sedikit minyak
Panaskan kukusan n kukus selama 15 minit..

LAPISAN ATAS
1 cwn tepung beras
3 cwn santan pekat
1 sudu besar tepung jagung
sedikit garam
Sebatikan bahan2 d atas...
Panas sekejab d atas api sederhana..
Lapiskan d atas adunan yg d kukus td...
Kukus selama 20 minit
Sejukkan sebelum d potong.

TALAM PANDAN

Menalam lagi....
~TALAM PANDAN~
Bahan2
Lapisan Bawah..
1 cwn tepung beras
2 cwn santan
1 cwn air daun pandan
1/2 cwn gula (ikut citarasa)
Sebatikan bahan2 d atas..
Panaskan sekejab d atas api sederhana...masukkan ke dlm loyang yg d sapu sedikit minyak
Panaskan kukusan n kukus selama 15 minit..

LAPISAN ATAS
1 cwn tepung beras
3 cwn santan pekat
1 sudu besar tepung jagung
sedikit garam
Sebatikan bahan2 d atas...
Panas sekejab d atas api sederhana..
Lapiskan d atas adunan yg d kukus td...
Kukus selama 20 minit
Sejukkan sebelum d potong.

BISKUT SUJI

Biskut suji atau biskut arab:

1tin 400gm minyak sapi QBB
300gm gula ising
1kg tepung gandum

Cara membuatnya:
Masukkan gula kedalam mangkuk adunan
masukkan gula dan kacau hinga rata
Kemudian masukkan tepung uli hingga menjadi doh yg lembut..
boleh la digentel bulat2 dan dibakar mengikut suhu oven masing2 untuk membakar biskut..

Selamat mencuba.

PUDING CARAMEL

Puding caramel ready utk dikukus..

Cara saya


1) 1/2 cawan gula pasir ( masak hangus dlm loyabg dan ketepikan )
2) 7 biji telur gred A
3) 1 tin susu pekat
4) 2 tsp tepung castard
5) 1 tsp esen vanilla
6) 1 tsp pewarna kuning telur



Cara2 nya:
Campurkan bhn (2)-(6) dlm blender.. Blend hingga sebati. Tuang atas adunan gula hangus tadi.. So kukuskan selama 1/2 jam atau masak.. Nak tau cukup masak ke x.. Test guna pisau kat tgh adunan tu. kalau x melekat tu maksudnya dah masak! Sejukkan.. Dan hidangkan.. Pe lagi makan laa..hihi


WAFFLES

WAFFLES :

bhn2 :
2 cwn tepung gandum
2 sudu teh gula
1 1/2 cwn fresh milk (dutch lady)
2 biji telur
4 sudu kecil serbuk penaik
50 gm majerin ~ dicairkn
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil esen vanilla

cara2 :
1. gaul smua bhan di atas dn blender
2. pnaskn acuan (waffle maker)
3. tuangkn sdikit ke atas acuan trsbut