CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Friday, March 30, 2012

JAPANEESE CHEESE CAKE

Japaneese cheese cake:

BHN2:
140gm gula halus
6 biji putih telur(pastikan tiada sikit pon kuning termasok dlm
putih telur ni tau..lau x x jd nanti..sgt penting)
6 biji kuning telur
1 sudu kecil krim of tatar
50gm mentega
250gm cream cheese
100ml susu segar
60 gm tepung kek(tepung naik sendiri)
20 gm tepung jagung
1 sudu besar jus lemon

CARA:
1.caikan keju,susu & mentega atas api perlahn..kacau hingga
larut,kemudian sejukkan.kalu bergentel,sila tapis dulu..

2.kemudian masokkan tepung kek,tepung jagung,telur kuning
pukul sebati, & tambahkan lemon jus.

3.dlm bekas tg lain pukul gula,putih telur & cream of tatar hingga
kembang @ bile d terbalikkan mangkuk dia x jatuh(merigue)
PASTIKAN ALATAN MANGKUK.MIXER KERING..LAU X NANTI
X JADI..

4.campurkan 1 senduk ke dlm adunan tepung td & kaup balik
buat sampai adunan putih telur td habis.

5.griskan loyang & taburkan sedikit tepung,alaskan dgn kertas
minyak.bakar secara steam bake pada suhu 160'c 1jam @
sehingga masak.guna api atas bwh.SETELAH MASAK TERUS
KUARKAN DARI LOYANG YE..SEJUKKAN.. SEDAP D MKN LAU
BUH DLM PETI AIS..

0 comments: